Meerdere gezondheidsklachten hebben kan ineens tot desastreuze gevolgen leiden.

Tijden deze hele ellende rondom de uitbraak van een nieuw virus zien we weer schrikbarende cijfers rondom mensen die al meerdere onderliggende aandoeningen hebben. Als je problemen hebt met hart- of vaatziekten, diabetes, of hoge bloeddruk behoor je ineens tot de grootste risicogroep.

Waar voorheen mensen dachten dat ze nog wel een aantal jaar de tijd hadden voordat ze echt gezonder moesten worden, laat de huidige crisis zien dat het beter is altijd actief en duurzaam aan je gezondheid te werken. 1 op de 3 Nederlanders leidt aan hoge bloeddruk en daarmee voor ons een grote prioriteit.

De huidige sporthype verhoogt de bloeddruk!

Bewegen, bewegen, bewegen is daarom al jaren het advies. Maar wist je dat té intensief sporten juist de bloeddruk verhoogt? En dat terwijl de huidige hype schreeuwt om intenser en liefst nog meer intensievere trainingen. Iedereen wil een workout waarmee ze uitgeput om kunnen vallen. Dat kan voor mensen die nu al een hoge bloeddruk hebben tot grote problemen leiden.

Maar een hoge bloeddruk voel je niet! Dus als je niet geregeld meet, weet je niet waar je goed aan doet.

Chronisch hoge bloeddruk leidt tot verdikking van je linker ventrikel (hartkamer) en dit kan leiden tot ernstige vervolgklachten. Om dit te voorkomen is een juiste balans binnen je trainingsprogramma cruciaal. Maar hoe weet je of je op de goede weg bent?

Uiteraard is blijven meten van je bloeddruk een goede start en iets wat wij voor iedere training altijd doen. Daarnaast hanteren wij nog twee aanvullende kenmerken:

  • Hartslag in rust, en
  • Hartslagherstel na inspanning;

Als je actief je deze 2 markers traint, zul je de bloeddruk binnen een aantal weken kunnen zien dalen. Mocht je last hebben van overgewicht dan kan het raadzaam zijn ook hier actief mee aan de slag te gaan. Daarom is vetpercentage altijd belangrijk om onder controle te houden. Zeker met het oog op ouder worden is een betere ratio tussen vet- en spiermassa een belangrijk instrument om te werken aan duurzaam en gezond ouder worden.

Krachttraining en bloeddruk

We weten uit onderzoek dat krachttraining een positief effect heeft op diabetes bijvoorbeeld, maar krachttraining kan echter ook een bloeddrukverhogend effect hebben. Zeker als je te vaak en te veel boven de 85% procent van je 1 REP MAX traint (het maximale gewicht waarmee je maar 1 herhaling kunt doen).

Zodra je merkt dat je bloeddruk weer toeneemt, is het verstandig de zwaarte van de gewichten tijdelijk weer even af te bouwen en wat lichtere conditioning te trainen tijdelijk. 

Om die reden controleren wij zelfs tijdens onze programmering van krachttraining niet alleen de voortgang, maar ook blijvend de eerder genoemde biomarkers. Als trainen je niet in algemene zin gezonder maakt, sla je de plank mis en schiet je jezelf uiteindelijk in de voet.

 

Toen heb ik de hele dag met een grijns rondgelopen…

Ik trainde eerst bij een Crossfit box, maar ik voelde steeds meer beperkingen en pijn in mijn heup. Ik had nog nooit eerder met een personal trainer gewerkt, dus ik wist niet goed wat te verwachten, maar was wel benieuwd hoe dat… Lees meer “Toen heb ik de hele dag met een grijns rondgelopen…”

Rik

Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden!

Bij de Strength Formula vond ik de perfecte balans tussen kracht en conditie. Ik ben niet alleen 12 kg afgevallen, maar ik heb nagenoeg geen last meer van mijn astmatische bronchitis en ook mijn bloeddruk is in jaren niet zo laag geweest!… Lees meer “Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden!”

Gitana

Ik ben gewoon 20 minuten sneller die berg op gereden

Na jaren lang Handbal en Rugby gespeeld te hebben werd ik, door een volledig versleten heup, gedwongen te stoppen. Na een operatie en revalidatie restte mij als sporten nog zwemmen en fietsen. Zwemmen is niet aan mij besteed, dus werd het fietsen. … Lees meer “Ik ben gewoon 20 minuten sneller die berg op gereden”

Erwin

Ik voel me nu een stuk beter!

Met Rico kwam ik via Instagram in contact omdat we eenzelfde boodschap verkondigen met het actief gezond blijven, Rico vanuit zijn personal training perspectief en ik vanuit de fysiotherapeutische hoek. Ondertussen train ik alweer een jaartje of 15 variërend van bodybuilding, powerliften… Lees meer “Ik voel me nu een stuk beter!”

Chris Eijkenaar

 

Trainen met jouw 'beat'.

Of je nu op locatie of online bij ons traint, de meest effectieve tool is een hartslagmeter en je hartslag in rust en je bloeddruk zijn de wegwijzers. Zij bepalen wat en met welke intensiteit er getraind kan worden en op welke wijze je we je niet alleen snel fit en vitaal krijgen, maar ook langdurig kunnen houden.

Via onze app kun je iedere dag je gegevens uploaden. Daarmee kunnen we samen altijd objectief blijven volgen hoe het met je gaat. Zo voel je je niet alleen topfit, maar werk je meteen aan duurzame gezondheid….wie wil dat nou niet?

Meer weten over de mogelijkheden? 

Neem contact op via contact@thestrengthformula.eu of bel ons op 0612800346

 

No equipment? No problem! Ons ultieme 30 dagen no-gym programma is nu online beschikbaar!

The Strength Formula / Cairostraat 71, 3047BB Rotterdam (Noordwest) / 06-12800346/ KVK 24394488 / IBAN NL53INGB00050096 98