+31‭ 6 12 80 03 46‬ contact@thestrengthformula.eu

De 2 grootste leugens in de fitness industrie van het moment.

Ik vind de problemen nog niet eens het ergste. Wat ik het ergste vind is dat veel sportscholen en trainers keihard meedoen aan deze illusies en op deze manier proberen meer klanten te trekken in plaats van mensen te helpen hun doelen op een gezonde manier te bereiken. 

Het is vergelijkbaar met de leugens in de voedingsindustrie. Sinds de low fat rage is obesitas naar nieuwe recordhoogtes gestegen. Zodra er op een etiket staat dat het ‘low fat’ of ‘light’ is denken mensen er goed aan te doen en verorberen ze meteen stapels van die dingen. En terwijl de kilo’s er gestaag aan komen gaat hun gezondheid gestaag achteruit.

Afmatten.

Zo gaat het ook met trainen. Wil je afvallen? Dan moet je jezelf afmatten. Spieren? Ga jezelf maar afmatten. Fitter worden? Dan kun je niet zonder afmatten. De lijst kan nog wel even door. Afmatten is het antwoord op alles geworden. Het verklaart de rages rondom mud runs en bijvoorbeeld ‘functionele’ fitness. Afmatten rules. En samen afmatten werkt natuurlijk veel beter (dat laatste is overigens voor veel mensen waar).

Om af te vallen moet je hele andere dingen doen dan om spieren op te bouwen of fitter te worden. Afmatten kan simpelweg niet het antwoord op alles zijn, omdat ons lichaam hele andere prikkels nodig heeft voor ieder doel dat je nastreeft. Zie je het voor je dat topsporters zichzelf iedere dag afmatten en dan nog moeten knallen op een wedstrijd? Gaat niet gebeuren he? Waarom jij dan wel?

Bovendien kan niet iedereen zomaar afgemat worden zonder uiteindelijk problemen te veroorzaken. De meeste mensen komen van heel ver en direct het gas erop leidt tot blessures, uitputting of overtrainen. Als je dan toch doorzet zul je al snel merken dat je wellicht problemen krijgt met bijvoorbeeld slapen, stemmingswisselingen, concentratieproblemen of spierpijn/kleine blessures die maar niet verbeteren.

Maar ik hoor je zeggen ‘ja maar tijdens de high intensity groepslessen hou ik alles vol.  Vanaf het begin’. Klopt. Omdat je simpelweg niet hard genoeg gaat. Maar dan ontdek je vroeg of laat dat je wel uren in de sportschool staat, maar na 6 of 12 maanden nog niet bent waar je wilde wezen. Dan ga je of meer trainen voor nog minder resultaat, of je haakt af. 

Turbo transformaties.

Kijk eens op een willekeurig site voor personal training. Wat valt je doorgaans op? Hele pagina’s met before en after pictures. Hoe mensen binnen 3 maanden van veel te dik naar super slank gingen. Iedereen die die foto’s ziet denkt ‘wil ik ook’. En aangezien de foto’s het bewijs zijn, moet het haast wel waar zijn en is resultaat gegarandeerd blijkbaar. 

Wat je niet ziet zijn de mensen bij wie het niet gelukt is. De mensen die ontdekt hebben dat afvallen soms heel complex kan zijn en veel meer betreft dan beetje minder eten en meer bewegen.

Bovendien zie je nooit de after-after picture. Hoe het met die mensen is vergaan 6 maanden nadat ze zijn afgevallen. Het zijn schrikbarende statistieken, maar het merendeel is weer aangekomen waarvan een deel nog zwaarder dan ooit tevoren. Crash-dieeten en turbo transformaties kunnen aanvankelijk snel resultaat opleveren, maar laten je niet in de beste staat achter. En als je het alleen als een korte sprint gezien hebt en niets is veranderd in je levensstijl is alles voor niets geweest. Als je een personal trainer al duur vindt, wat dacht je dan van alles voor niets doen, omdat je alles wat je hebt bereikt weer vergooid hebt een paar maanden erna. Dat is pas duur.

Maar nog steeds vliegen de turbo-transformaties, rage-dieeten, vegan switches en after-pictures je om de oren. En net als met de low fat en light etiketten in de supermarkt word je er door verleid en ga je denken dat het klopt en waar is omdat hordes professionals het op hun site zetten.

Ik gun dit iedereen die chronische pijn ervaart

Ik wilde graag gaan trainen omdat ik al bijna 1 jaar heftige dagelijkse uitstralende pijn had van mijn nek tot aan vingers en onderrug naar rechter been.  Ik zit veel op mijn werk, en ik was ervan overtuigd dat mijn verkeerde houding… Lees meer “Ik gun dit iedereen die chronische pijn ervaart”

Silvia

Ik wilde vooral weer meer energie hebben en zin in de dag

Al lange tijd voelde ik me intens moe, futloos en niet fit. Een jong gezin en hierbij horende slaaptekorten en een onregelmatige baan met nachtdiensten… ik zorgde maar matig voor mezelf, de rest om me heen was belangrijker. Twee keer in de… Lees meer “Ik wilde vooral weer meer energie hebben en zin in de dag”

Laurenza

We onderzoeken altijd wat IK op enig moment het meeste nodig heb

Ik heb jarenlang veel gesport, wat op dat moment goed voelde. Niet wetende dat ik mijn lichaam aan het uitputten was. Ook ontwikkelde ik een eetstoornis, waardoor ik uiteindelijk erg zwak werd en niet meer kón sporten. De kilo’s vlogen eraan en… Lees meer “We onderzoeken altijd wat IK op enig moment het meeste nodig heb”

Sachelle

Ik ben gewoon 20 minuten sneller die berg op gereden

Na jaren lang Handbal en Rugby gespeeld te hebben werd ik, door een volledig versleten heup, gedwongen te stoppen. Na een operatie en revalidatie restte mij als sporten nog zwemmen en fietsen. Zwemmen is niet aan mij besteed, dus werd het fietsen. … Lees meer “Ik ben gewoon 20 minuten sneller die berg op gereden”

Erwin

Het kan ook anders.

Als je ooit geprobeerd hebt voor het eerst hard te lopen weet je het vaak wel. Je kan niet van 0 naar 100. Het kost weken van opbouwen voordat je 3 kilometer achterelkaar kan rennen. Ga je toch sneller, dan roepen je knieën of je enkels je wel tot de orde en lig je er weer weken uit. Je zult stap voor stap je lichaam moeten voorbereiden op meer kilometers eerst. Pas als je de beoogde kilometers hebt gehaald ga je nadenken over harder. Maar als je het zo wel opbouwt vanaf het begin loop je best rap sneller en harder zonder blessures te veroorzaken of uitgeput te raken.

Ook met krachttraining en conditioning werkt het zo. Eerst techniek leren, dan meer volume, dan meer gewicht. Je lichaam krijgt een steeds grotere tolerantie en kan steeds harder.  Dan kun je uiteindelijk of nog meer volume binnen dezelfde tijd afwerken of nog zwaarder trainen. Dat hangt van je doel af.

Ik laat mensen bijvoorbeeld geregeld op maximale hartslag trainen. Maar alleen als hun hartslag in rust laag is en het hartslagherstel na zware inspanning op orde is. Anders kunnen ze misschien wel ‘knallen’, maar niet herstellen en dan worden ze wel moe, maar niet beter. Doordat we altijd de basis biomarkers zoals hartslag en bloeddruk meten weten we samen altijd precies wanneer je even een weekje rustiger aan moet doen.

Eten voor je gezondheid.

Hoeveel je eet bepaalt of je afvalt of aankomt. Wat je eet of je gezonder of zieker wordt. Maar mensen die van het begin af aan eten voor hun gezondheid, vallen eigenlijk altijd af.

Het probleem zit hem vaak in de verandering van gewoonten. Niet alleen wat je gedachteloos in je winkelwagen gooit, maar ook ‘waarom’ je eet. Als je eet om te kalmeren of te ontstressen, maak je andere voedingskeuzes dan als je ontspannen en met aandacht eet. Soms heb je al iets uit de koelkast gehaald en in je mond gestopt voor je er erg in hebt. 

Fix het per maaltijd. Verander de makkelijkste maaltijd eerst. Desnoods in stapjes van snelle fast food keuzes naar gezonde gebalanceerde producten. Pas als je die eigen hebt gemaakt pak je de volgende maaltijd op. Ik laat mensen meestal beginnen bij het ontbijt, omdat die meteen een goede energiebalans meegeeft voor de rest van de dag. Dat helpt vaak bij het maken van een betere keuze van de lunch. Maar het hoeft niet. Begin waar jij denkt dat je het meest succesvol kunt zijn. 

Kiezen voor gezondheid is kiezen om langer te leven,  of in ieder geval langer fit en gezond door het leven te kunnen gaan. Wie wil dat nou niet?

The Strength Formula

Binnen The Strength Formula hanteren wij een aanpak waarmee wij je begeleiden naar een bestendige fitte en gezonde lifestyle door middel van een persoonlijk trainingsprogramma en aangepast voedingsschema. Hierdoor kan je lichaam weer in een gezonde balans komen, zodat je niet alleen snel resultaat haalt, maar ook de perfecte basis legt voor langdurige gezondheid en fitness.

Neem contact op via contact@thestrengthformula.eu of bel ons op 0612800346

No equipment? No problem! Ons ultieme 30 dagen no-gym programma is nu online beschikbaar!

The Strength Formula / Cairostraat 71, 3047BB Rotterdam (Noordwest) / 06-12800346/ KVK 24394488 / IBAN NL53INGB00050096 98