+31‭ 6 12 80 03 46‬ contact@thestrengthformula.eu

Vitaal en energiek! Krachttraining als vitaliteits- en verjongingsmedicijn? 

De fitness industrie is nog steeds voornamelijk gericht op cosmetische doelen zoals slanke en gespierde lichamen als schoonheidsideaal. Maar naar mate we ouder worden ontkomen we niet aan de eerste symptomen van verval en veroudering. Hierbij kun je denken aan:

Sarcopenie of spierverlies. Misschien wel de meest voor de hand liggende. Vanaf je 35e loop je steeds groter risico op spierverlies. Zeker als je een zittend beroep hebt, er geen krachttraining naast doet of een sport doet die niet al je spiergroepen belast. Krachttraining kan je helpen spiermassa te behouden en minder snel te verliezen.

Osteopenie en osteoperose. Verlies van botdichtheid, zwakke of zelfs broze botten. Er is meer aan de hand dan alleen botonkalking, omdat feitelijk de structuur van het bot wijzigt. Dit kan onder meer ontstaan door ouderdom, te weinig testosteron (dus ook mannen!) overactieve schildklier of zelfs de ziekte van Crohn. Krachttraining heeft een positief effect op botdichtheid, maar heeft in tegenstelling tot cardio, ook nog eens het bijkomende voordeel van extra spiermassa en kracht waardoor je makkkelijker kunt voorkomen dat je valt (en iets breekt).

Verhoogde bloedsuikerspiegel. De complexiteit van alle oorzaken gaat deze blog te boven, maar krachttraining heeft een positieve werking op de suikerspiegel zelfs bij personen waarbij al diabetes-2 was geconstateerd. Uiteraard zijn een gezonde voeding, een gezond gewicht en vetpercentage essentieel om dit effect blijvend te ondersteunen.

Hoge bloeddruk: de ‘silent killer’ en een zeer groot risico voor hart- en bloedvaten en doorgaans het belangrijkste symptoom van stress. Met een goed cardio programma kun je zeer effectief de bloeddruk verlagen, waarbij je eraan moet denken in deze periode je krachttraining niet te intensief te doen en boven de 6 herhalingen te blijven. Intensieve krachttraining in de lage reps (hoge intensiteit) range levert ook stress voor je lichaam op en kun je dus beter vermijden.

Metabool syndroom: indien je een verhoogde bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk combineert met abdominale obesitas (buikvet) ontstaat een Metabool syndroom en het voorstadium van diabetes-2. Hoewel een laag vetpercentage vooral met een gezond voedingspatroon te bereiken is, heeft krachttraining het bijkomende voordeel dat deze inspanning door je lichaam bij voorkeur geleverd wordt met vetten als brandstof. 

Niet iedere vorm van krachttraining is uiteraard geschikt. Wij zorgen ervoor dat onze training voldoet aan minimaal de volgende eisen:

  1. Oefeningen moeten op korte en lange termijn veilig zijn (geen blessures of slechte bewegingspatronen veroorzaken). Dat betekent ook dat we bepaalde oefeningen niet op de standaard wedstrijd of performance norm zullen aanleren, maar op een manier die langdurige training gezond en veilig houdt voor gewrichten, pezen en structuren;
  2. De oefeningen moeten eenvoudig en effectief zijn, er is geen noodzaak voor complexe bewegingen die niet direct een positief effect hebben op de verouderingssymptomen;
  3. De training moet passen bij de fase van krachttraining waarin de persoon zich bevindt en moet ook passen bij de levensfase. Ouderen en jongeren hebben een andere behoefte en andere mogelijkheden en het juiste programma maakt veel verschil in effectiviteit.
  4. Door het meten van bloeddruk, hartritme variabiliteit, hormoonbalans en bloedsuikerwaarden (indien nodig), kunnen we vervolgens een nog scherpere analyse maken van de trainingsbehoefte en deze vervolgens ook blijvend monitoren, zodat er tijdig aangepast kan worden. Deze gegevens bepalen met name de ratio tussen kracht en cardio en kunnen een richtlijn geven voor welke intensiteit gekozen kan worden tijdens de training.

Gebalanceerde krachttraining geeft je, samen met een aangepast voedingspatroon, de mogelijkheid om de symptomen van het ouder worden te bestrijden en zo wel ouder te worden maar je altijd vitaal en energiek te voelen. 

Ik had geen vertrouwen in mijn lijf meer

Na een hernia- en knieoperatie is het voor mij ontzettend belangrijk om in vorm te zijn en te blijven om mijn hobby’s hardlopen en outdoor survival te kunnen blijven doen. Maar als je een hernia hebt gehad en een slechte knie is… Lees meer “Ik had geen vertrouwen in mijn lijf meer”

Hans

Ik zat in een trainingsdip en liep vast

Voordat ik begon zat ik in een trainingsdip en liep ik vast. Ik kampte met chronisch slaaptekort, voelde me heel onrustig en opgefokt. Ik zat niet goed in mijn vel. We spraken af om mijn hartritme variabiliteit (HRV) te meten en als… Lees meer “Ik zat in een trainingsdip en liep vast”

Amber

Ik kon mezelf niet meer motiveren

Was ik TE dik? Nee. Was ik TE zwaar? Ja zo voelde ik me wel. Altijd de controle gehad en door een hele drukke periode moest ook ik snijden in m’n (sport)tijd. Maar hoe nu verder, want dit wil ik niet en… Lees meer “Ik kon mezelf niet meer motiveren”

Dennis

Ik was verbaasd…ik kon dit dus!

Rico ken ik al heel lang, hij was altijd erg enthousiast over alles, vooral over hoe sporten en voeding mij zouden kunnen helpen. Hij weet waar hij over praat. Ik dacht altijd: “klinkt geweldig, maar hoe dan..?.” In september was ik 42,… Lees meer “Ik was verbaasd…ik kon dit dus!”

Irene

The Strength Formula

Binnen The Strength Formula hanteren wij een aanpak waarmee wij je begeleiden naar een bestendige fitte en gezonde lifestyle door middel van een persoonlijk trainingsprogramma en aangepast voedingsschema. Hierdoor kan je lichaam weer in een gezonde balans komen, zodat je niet alleen snel resultaat haalt, maar ook de perfecte basis legt voor langdurige gezondheid en fitness.

Neem contact op via contact@thestrengthformula.eu of bel ons op 0612800346

No equipment? No problem! Ons ultieme 30 dagen no-gym programma is nu online beschikbaar!

The Strength Formula / Cairostraat 71, 3047BB Rotterdam (Noordwest) / 06-12800346/ KVK 24394488 / IBAN NL53INGB00050096 98