+31‭ 6 12 80 03 46‬ contact@thestrengthformula.eu

Vitaal en energiek! Krachttraining als vitaliteits- en verjongingsmedicijn? 

De fitness industrie is nog steeds voornamelijk gericht op cosmetische doelen zoals slanke en gespierde lichamen als schoonheidsideaal. Maar naar mate we ouder worden ontkomen we niet aan de eerste symptomen van verval en veroudering. Hierbij kun je denken aan:

Sarcopenie of spierverlies. Misschien wel de meest voor de hand liggende. Vanaf je 35e loop je steeds groter risico op spierverlies. Zeker als je een zittend beroep hebt, er geen krachttraining naast doet of een sport doet die niet al je spiergroepen belast. Krachttraining kan je helpen spiermassa te behouden en minder snel te verliezen.

Osteopenie en osteoperose. Verlies van botdichtheid, zwakke of zelfs broze botten. Er is meer aan de hand dan alleen botonkalking, omdat feitelijk de structuur van het bot wijzigt. Dit kan onder meer ontstaan door ouderdom, te weinig testosteron (dus ook mannen!) overactieve schildklier of zelfs de ziekte van Crohn. Krachttraining heeft een positief effect op botdichtheid, maar heeft in tegenstelling tot cardio, ook nog eens het bijkomende voordeel van extra spiermassa en kracht waardoor je makkkelijker kunt voorkomen dat je valt (en iets breekt).

Verhoogde bloedsuikerspiegel. De complexiteit van alle oorzaken gaat deze blog te boven, maar krachttraining heeft een positieve werking op de suikerspiegel zelfs bij personen waarbij al diabetes-2 was geconstateerd. Uiteraard zijn een gezonde voeding, een gezond gewicht en vetpercentage essentieel om dit effect blijvend te ondersteunen.

Hoge bloeddruk: de ‘silent killer’ en een zeer groot risico voor hart- en bloedvaten en doorgaans het belangrijkste symptoom van stress. Met een goed cardio programma kun je zeer effectief de bloeddruk verlagen, waarbij je eraan moet denken in deze periode je krachttraining niet te intensief te doen en boven de 6 herhalingen te blijven. Intensieve krachttraining in de lage reps (hoge intensiteit) range levert ook stress voor je lichaam op en kun je dus beter vermijden.

Metabool syndroom: indien je een verhoogde bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk combineert met abdominale obesitas (buikvet) ontstaat een Metabool syndroom en het voorstadium van diabetes-2. Hoewel een laag vetpercentage vooral met een gezond voedingspatroon te bereiken is, heeft krachttraining het bijkomende voordeel dat deze inspanning door je lichaam bij voorkeur geleverd wordt met vetten als brandstof. 

Niet iedere vorm van krachttraining is uiteraard geschikt. Wij zorgen ervoor dat onze training voldoet aan minimaal de volgende eisen:

  1. Oefeningen moeten op korte en lange termijn veilig zijn (geen blessures of slechte bewegingspatronen veroorzaken). Dat betekent ook dat we bepaalde oefeningen niet op de standaard wedstrijd of performance norm zullen aanleren, maar op een manier die langdurige training gezond en veilig houdt voor gewrichten, pezen en structuren;
  2. De oefeningen moeten eenvoudig en effectief zijn, er is geen noodzaak voor complexe bewegingen die niet direct een positief effect hebben op de verouderingssymptomen;
  3. De training moet passen bij de fase van krachttraining waarin de persoon zich bevindt en moet ook passen bij de levensfase. Ouderen en jongeren hebben een andere behoefte en andere mogelijkheden en het juiste programma maakt veel verschil in effectiviteit.
  4. Door het meten van bloeddruk, hartritme variabiliteit, hormoonbalans en bloedsuikerwaarden (indien nodig), kunnen we vervolgens een nog scherpere analyse maken van de trainingsbehoefte en deze vervolgens ook blijvend monitoren, zodat er tijdig aangepast kan worden. Deze gegevens bepalen met name de ratio tussen kracht en cardio en kunnen een richtlijn geven voor welke intensiteit gekozen kan worden tijdens de training.

Gebalanceerde krachttraining geeft je, samen met een aangepast voedingspatroon, de mogelijkheid om de symptomen van het ouder worden te bestrijden en zo wel ouder te worden maar je altijd vitaal en energiek te voelen. 

Toen heb ik de hele dag met een grijns rondgelopen…

Ik trainde eerst bij een Crossfit box, maar ik voelde steeds meer beperkingen en pijn in mijn heup. Ik had nog nooit eerder met een personal trainer gewerkt, dus ik wist niet goed wat te verwachten, maar was wel benieuwd hoe dat… Lees meer “Toen heb ik de hele dag met een grijns rondgelopen…”

Rik

Ik heb een gedeelte van mijn oude leven weer terug!

Ik heb een gedeeltelijke dwarlaesie en kan het onderste gedeelte van mijn benen niet goed voelen. Ik ben gaan trainnen om mijn aansturing van mijn zenuwen en aansturing van mijn spieren te verbeteren.  Omdat ik vroeger heel veel aan zware krachttraining heb gedaan… Lees meer “Ik heb een gedeelte van mijn oude leven weer terug!”

Elmer

Als je op zoek bent naar echte vitaliteit en gezondheid moet je hier zijn.

Mijn doel om te starten met trainen was om sterker, fitter en gezonder te worden. Mijn conditie was ontzettend slecht als resultaat van ziekte en stress. Ik wist niet zeker of de trainer de trainingen daar echt goed op aan zou kunnen passen.… Lees meer “Als je op zoek bent naar echte vitaliteit en gezondheid moet je hier zijn.”

Frouke

Ik kon mezelf niet meer motiveren

Was ik TE dik? Nee. Was ik TE zwaar? Ja zo voelde ik me wel. Altijd de controle gehad en door een hele drukke periode moest ook ik snijden in m’n (sport)tijd. Maar hoe nu verder, want dit wil ik niet en… Lees meer “Ik kon mezelf niet meer motiveren”

Dennis

The Strength Formula

Binnen The Strength Formula hanteren wij een aanpak waarmee wij je begeleiden naar een bestendige fitte en gezonde lifestyle door middel van een persoonlijk trainingsprogramma en aangepast voedingsschema. Hierdoor kan je lichaam weer in een gezonde balans komen, zodat je niet alleen snel resultaat haalt, maar ook de perfecte basis legt voor langdurige gezondheid en fitness.

Neem contact op via contact@thestrengthformula.eu of bel ons op 0612800346

No equipment? No problem! Ons ultieme 30 dagen no-gym programma is nu online beschikbaar!

The Strength Formula / Cairostraat 71, 3047BB Rotterdam (Noordwest) / 06-12800346/ KVK 24394488 / IBAN NL53INGB00050096 98