+31‭ 6 12 80 03 46‬ contact@thestrengthformula.eu

Wat geen trainer, fitness wearable of online fitness influencer je zal vertellen

Ken je het? Je gaat keihard trainen en haalt goede resultaten. Op een dag vlakt het af. En aangezien jij – net als iedereen – denkt dat je hard moet trainen om resultaat te halen, bedenk je dat je ongetwijfeld niet hard genoeg getraind hebt. En dus zet je er nog een tandje bij.

Er is echter een probleem: deze fitness hype werkt niet. Hij kan ook niet werken, want zo steekt ons lichaam biochemisch niet in elkaar.  En jouw lichaam is geen uitzondering. 

Het heeft alles te maken met energie. Ons lichaam heeft continue energie nodig voor allerlei taken. Niet alleen onze spieren, maar ook onze hersenen, organen en zelfs botten hebben een continue aanvoer van energie nodig. 

Wat mensen over het hoofd zien, is hoe deze kwetsbare energiebalans continue onder druk wordt gezet door training, stress en gebrek aan herstel. 

Al die mooie wearables maken het alleen maar erger.

Wearables zoals polsbandjes en horloges dragen helaas ook bij aan deze rage, omdat ze je doen geloven dat hoe meer je beweegt, hoe meer calorieen je verbruikt. Maar zodra de energievoorraden leger raken verschuift je lichaam energie naar andere taken die voorrang hebben om het lichaam te laten functioneren. 

En dus verbruik je niet alleen minder calorieen, je lichaam geeft ook minder energie uit aan herstel en verbeteren van sportprestaties. En dus vlakt je voortgang af. En als je dan toch weer harder gaat om dat ‘te fixen’, nou ja, je begrijpt het al: je verergert het probleem alleen maar verder.  

Gevolg: eerst vlakken je prestaties af. Je lijkt ‘stil’ te staan. Dan merk je mogelijk dat je steeds sneller geirriteerd raakt, misschien zelfs wel last krijgt van stemmingswisselingen en vermoeidheid, moeite met concentreren krijgt en steeds minder actief wordt op de andere momenten. 

Een groot gapend zwart gat

De ‘alsmaar harder, alsmaar meer’ mindset werkt derhalve juist averechts maar geen trainer, fabrikant van hippe wearables of instagram fitness influencer vertelt je dit. Zij teren op de ‘energie’ die jij denkt te voelen, maar feitelijk een hoog adrenaline gehalte aangeeft. En voor veel mensen is adrenaline inmiddels een net zo groot probleem als suiker aan het worden.

Stel je nu eens voor dat je niet meer alleen maar ‘hard’ gaat trainen. Word je behoorlijk onrustig van toch? Gevoel alsof je dan ineens niets meer kan of geen resultaten kan halen op die manier. Maar zo reageren mensen die stoppen met roken, drinken of energiedrankjes ook. Er lijkt niets anders dan een groot gapend zwart gat aan de andere kant te wachten als je dingen anders wil aanpakken.

 

Ik zat in een trainingsdip en liep vast

Voordat ik begon zat ik in een trainingsdip en liep ik vast. Ik kampte met chronisch slaaptekort, voelde me heel onrustig en opgefokt. Ik zat niet goed in mijn vel. We spraken af om mijn hartritme variabiliteit (HRV) te meten en als… Lees meer “Ik zat in een trainingsdip en liep vast”

Amber

Het roer om!

Vanaf mijn 30e ben ik gaandeweg steeds zwaarder geworden en al verschillende dingen geprobeerd zonder succes . Dat terwijl ik van nature altijd sportief gebouwd was en een goede basis conditie had. Beetje aan rommelen in de sportschool , het zoveelste dieet,… Lees meer “Het roer om!”

Alex

De beste stap die ik ooit gemaakt heb

Naarmate je ouder wordt ga je je dingen afvragen, ga je meer nadenken over jezelf, over je leven, is dit het nou, voel ik me fijn. Sporten is de laatste 10 jaar een groot deel van mijn leven geweest, niet als professioneel… Lees meer “De beste stap die ik ooit gemaakt heb”

Frances

Kan eindelijk mijn nachtdiensten weer aan!

Ik heb een half jaar via online personal coaching getraind bij een andere studio. Dat bracht me op een goed spoor, maar uiteindelijk merkte ik dat de oefeningen die ik zelf deed in de sportschool mij niet veel verder brachten. Het probleem… Lees meer “Kan eindelijk mijn nachtdiensten weer aan!”

Stephan

Het kan ook anders.

Ook topsporters trainen niet iedere dag intensief, anders branden ze op voordat ze aan hun wedstrijd moeten beginnen. Dus voor ons recreatieve sporters is iedere dag intens willen trainen al helemaal niet aan de orde. Maar hoe moet het dan wel als je 5 dagen per week wil sporten?

Wij hanteren een simpele verdeling:

  1. 2 dagen intensief trainen (boven de 85% effort). Minimaal 1-2 dagen tussen de intensieve dagen houden. 
  2. 2 dagen stimulerend trainen(tussen 70-85% effort).
  3. 1 dag hersteltraining. Rekken, strekken, mobility en/of lichte cardio. Bij voorkeur aan het einde van de ‘week’. Zo ben je de week erna weer hersteld en kun je er weer goed tegenaan. 

Zo geef je je lichaam de kans te herstellen en beter te worden en ga je niet alleen overtrainen tegen, je wordt iedere week fitter en fitter. 

Hoe wij dat zo zeker weten? We meten alles. Niet alleen je voortgang, maar ook gezondheidsindicatoren zoals bloeddruk en hartslag herstel en kunnen zo precies zien of je hard genoeg, niet hard genoeg of te hard getraind hebt. En passen waar nodig het programma daar op aan. 

The Strength Formula

Binnen The Strength Formula hanteren wij een aanpak waarmee wij je begeleiden naar een bestendige fitte en gezonde lifestyle door middel van een persoonlijk trainingsprogramma en aangepast voedingsschema. Hierdoor kan je lichaam weer in een gezonde balans komen, zodat je niet alleen snel resultaat haalt, maar ook de perfecte basis legt voor langdurige gezondheid en fitness. Topfit én gezond! Op locatie of via online programmering.

Neem contact op via contact@thestrengthformula.eu of bel ons op 0612800346

No equipment? No problem! Ons ultieme 30 dagen no-gym programma is nu online beschikbaar!

The Strength Formula / Cairostraat 71, 3047BB Rotterdam (Noordwest) / 06-12800346/ KVK 24394488 / IBAN NL53INGB00050096 98