Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat hormonen hun fat loss ambitie verstoren, terwijl ze feitelijk voorbij gaan aan hoeveel calorieen ze nu werkelijk binnen krijgen. 

Welke hormonen krijgen vaak de schuld?

Schildklier. Als je een trage schildklier hebt is je stofwisseling lager. Dat betekent niet dat je niet kan afvallen, maar dat je altijd iets minder dan anderen moet eten voor hetzelfde effect. Als je medicijnen hebt is de stofwisseling (nagenoeg) normaal. 

Terugbrengen van gluten (ook zonder allergie) lijkt een positief effect te hebben, al zijn onderzoeken niet unaniem hierover. 

Oestrogeen. Zodra vrouwen in de overgang komen verandert de locatie van vetopslag. Ze kunnen dan wat meer buikvet opslaan (maar dan minder vet op andere plekken). De stofwisseling kan tijdelijk iets lager zijn, maar is geen aanleiding om veel aan te komen. Normale calorierestrictie werkt nog steeds op afvallen. 

Testosteron. Als mannen overgewicht hebben, niet bewegen en leiden onder chronische stress gaan ze – naast buikvet- ook vet op andere plaatsen opslaan (zoals op de borst en triceps). Dit heet aromatase en is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Veel producten die testosteron verhoging beloven werken niet, of verergeren het probleem door de aromatase.  Er zijn ook geen hacks of truuks nodig..afvallen en stressreductie werkt testosteron verhogend. Zeker in combinatie met (zware) krachttraining. 

(tekst gaat hieronder verder)

 

 

Insuline (resistentie). Veel mensen denken dat je low carb of Keto MOET gaan om je insuline te verbeteren ( we gebruiken het zeker soms als initiele start), maar ook hier is afvallen de beste remedie. De insuline resistentie is ook MET koolhydraten te verbeteren. Ook krachttraining heeft een bewezen effect op insulineresistentie (PMID: 15628572)

Cortisol is tenslotte het duiveltje dat iedereen aanwijst. En hoge stress maakt afvallen moeilijk, maar vooral indirect: slecht slapen, slechte spijsvertering, ontregelde hongergevoelens, laag vermogen om je aan voedingsplannen te houden. Stress werkt zeer verstorend en het is absoluut aan te bevelen om je stres eerst te fixen voor je een poging waagt om wat gewicht kwijt te raken, maar zolang je cortisol niet om een medische reden verhoogt is, is afvallen zeker niet onmogelijk. 

De hormonen die mensen NIET noemen maar absoluut WEL een rol spelen zijn Ghrelin (honger) en Leptin (verzadiging). Als deze 2 verstoord raken door bijvoorbeeld slecht slapen en te radicaal dieten (crash dieet) wordt afvallen zeer ingewikkeld. 

Desondanks kun je uiteraard in iedere situatie wel door aanpassing van levenstijl, trainingsvorm en soms wat suppletie de fat loss ondersteunen. Maar onder calorierestrictie (in welke vorm dan ook) komt niemand uit. Wil je toch een optimale hormonale balans bereiken? We helpen je graag. 

Kan eindelijk mijn nachtdiensten weer aan!

Ik heb een half jaar via online personal coaching getraind bij een andere studio. Dat bracht me op een goed spoor, maar uiteindelijk merkte ik dat de oefeningen die ik zelf deed in de sportschool mij niet veel verder brachten. Het probleem… Lees meer “Kan eindelijk mijn nachtdiensten weer aan!”

Stephan

Fijn om te merken dat ik fitter en sterker wordt zonder uitgeput te raken zoals eerst

Tijdens de lockdown dit jaar gefrustreerd dat sporten niet meer kon, ben ik via een vriendin op de Corona aanbieding van The Strength formula gekomen. Hoofddoel was om een handvat te hebben om regelmatig verder te gaan sporten wat ik voor de… Lees meer “Fijn om te merken dat ik fitter en sterker wordt zonder uitgeput te raken zoals eerst”

Kim

Ik gun dit iedereen die chronische pijn ervaart

Ik wilde graag gaan trainen omdat ik al bijna 1 jaar heftige dagelijkse uitstralende pijn had van mijn nek tot aan vingers en onderrug naar rechter been.  Ik zit veel op mijn werk, en ik was ervan overtuigd dat mijn verkeerde houding… Lees meer “Ik gun dit iedereen die chronische pijn ervaart”

Silvia

Toen heb ik de hele dag met een grijns rondgelopen…

Ik trainde eerst bij een Crossfit box, maar ik voelde steeds meer beperkingen en pijn in mijn heup. Ik had nog nooit eerder met een personal trainer gewerkt, dus ik wist niet goed wat te verwachten, maar was wel benieuwd hoe dat… Lees meer “Toen heb ik de hele dag met een grijns rondgelopen…”

Rik

The Strength Formula

Binnen The Strength Formula hanteren wij een aanpak waarmee wij je begeleiden naar duurzame fitness en gezondheid door middel van een persoonlijk trainingsprogramma en aangepast voedingsschema. Hierdoor kan je lichaam weer in een gezonde balans komen, zodat je niet alleen snel resultaat haalt, maar ook de perfecte basis legt voor langdurige gezondheid en fitness.

Neem contact op via contact@thestrengthformula.eu of bel ons op 0612800346

No equipment? No problem! Ons ultieme 30 dagen no-gym programma is nu online beschikbaar!

The Strength Formula / Cairostraat 71, 3047BB Rotterdam (Noordwest) / 06-12800346/ KVK 24394488 / IBAN NL53INGB00050096 98