Het zal je niet verbazen dat het de meest gestelde vraag is. Maar het antwoord is zo simpel nog niet. Hoewel het heel makkelijk is om te berekenen wat je zou moeten eten, is het uitvoeren van een eetplan meestal toch andere koek 😉

Disclaimer: er zijn zoveel manieren om af te vallen en wat ik hier beschrijf is alles behalve een complete opsomming. Verre van zelfs.

Iedereen is anders en heeft andere behoeften of mogelijkheden. Maar om je toch een idee te geven, heb ik grofweg 3 situaties geschetst:

    1. Je wilt zo snel mogelijk afvallen; dan ontkom je niet aan heel zorgvuldig tracken wat je eet (zowel calorieen als samenstelling) regelmatig wegen en meten, bepaalde sociale gebeurtenissen even laten voor wat ze zijn en niet starten als je tussen nu en 3 maanden 2x op vakantie gaat (of meer). Het kan dan behoorlijk snel gaan. Maar je moet er dan ook wel wat voor doen. Uitzonderingen daargelaten houden mensen dit maar zelden langer dan 3-6 maanden vol.

      Maatwerk berekeningen tot op de gram zijn hier heel normaal;

    2. Je wilt zo min mogelijk doen en toch afvallen; is ietwat complexer maar ook hier moet je jezelf voor 80% wat kunnen inhouden, en in ieder geval voor langer dan een dag of 60. Je kiest bijvoorbeeld voor handporties en/of steeds hetzelfde eten op gezette tijden om beetje controle te houden en probeert zoveel mogelijk betere gewoontes aan te leren rond je voeding. Je kiest 1 verandering per keer en pas de volgende als de eerste is gelukt. Denk wel goed na hoe je kunt beoordelen of je aanpak werkt! Weegschaal, omtrek in cm, broekmaat, alles kan. Haast moet je niet hebben, maar als je consequent volhoudt en bijstuurt kom je er ook!
    3. Je wilt gestaag beetje bij beetje afvallen; je moet wel in de gaten houden hoe veel je eet, maar je mikt alleen op beetje minder calorieen en genoeg eiwit. Je kunt bijvoorbeeld doordeweeks alles strakker houden en iets (iets!) losser in de weekenden en vakanties. Je houdt de weegschaal wel in de gaten, maar zit er minder bovenop. Je let maar op 3 cijfers: calorieen gemiddeld per week op ongeveer 80% van je behoefte, 1,8x je lichaamsgewicht in eiwit en de wekelijkste trend op de weegschaal. Duurt wat langer, maar kun je in theorie wel langer volhouden dan 6 maanden.  

De realiteit is altijd anders.

Maar nu komt de kicker: mensen willen de resultaten van de eerste optie, maar doorgaans zijn de handelingen van de tweede nog teveel. 

Nee inderdaad, dat is een recept voor ellende en teleurstelling. 

Wij adviseren daarom eigenlijk altijd te kiezen voor wat jij denkt voor elkaar te krijgen of bereid bent te doen, en daar je verwachting op af te stemmen. Dat voorkomt problemen, maar vooral ook eetstoornissen en issues met je zelfbeeld.  

Tenslotte gaat het vooral om jouw motivatie. Welke oplossing je ook kiest, zolang jij niet opgeeft, wel meet en bijstuurt, kom je er zeker. Duurt korter of langer, maar enige manier waarop je kunt falen is door op te geven.  

En als je steeds schakelt tussen alle drie opties, al naar gelang het je uitkomt, schikt of noodzakelijk is, is dat zelfs een supercombi.  

Om mezelf als voorbeeld te nemen: ik zit doorgaans op optie 3. Ik vind die dingen bijhouden geen straf, is een gewoonte geworden en hou merendeel van mijn dagen stabiel. Sommige dagen en vakanties ga ik naar optie 2. En als ik de geest krijg ga ik een maand of 2 naar optie 1.  

Behoefte aan een wat langer gesprek over de opties? Reageer via contact@thestrengthformula.eu of meld je aan via onze voedingspagina.

 

Fijn om te merken dat ik fitter en sterker wordt zonder uitgeput te raken zoals eerst

Tijdens de lockdown dit jaar gefrustreerd dat sporten niet meer kon, ben ik via een vriendin op de Corona aanbieding van The Strength formula gekomen. Hoofddoel was om een handvat te hebben om regelmatig verder te gaan sporten wat ik voor de… Lees meer “Fijn om te merken dat ik fitter en sterker wordt zonder uitgeput te raken zoals eerst”

Kim

Ik kon mezelf niet meer motiveren

Was ik TE dik? Nee. Was ik TE zwaar? Ja zo voelde ik me wel. Altijd de controle gehad en door een hele drukke periode moest ook ik snijden in m’n (sport)tijd. Maar hoe nu verder, want dit wil ik niet en… Lees meer “Ik kon mezelf niet meer motiveren”

Dennis

Wil je een ommezwaai dan is dit dé plek!

Tien jaar geleden ben ik gestopt met roken door te gaan sporten. Tot op heden geen sigaret meer aangeraakt. De combinatie sporten, gezonder leven en de tabak uit mijn bestaan te halen heeft een hoop opgeleverd Door het thuiswerken was er een… Lees meer “Wil je een ommezwaai dan is dit dé plek!”

Robin

Voor iedereen die fysiek vastloopt!

Fit en energiek de dag door

Ik ben bij the strenght formula begonnen met group conditiong training. Door onverklaarbare korte verkrampingen die klein begonnen, maar steeds verder doortrokken in m’n lichaam en tijdelijke uitval van mijn benen veroorzaakten, ben ik overgestapt naar small group PT.  Naast een langzaam… Lees meer “Voor iedereen die fysiek vastloopt!”

Shireen

The Strength Formula / Cairostraat 71, 3047BB Rotterdam (Noordwest) / 06-12800346/ KVK 24394488 / IBAN NL53INGB00050096 98